blog

Kunst verkopen op een kunstmarkt.

In de opwindende wereld van kunstmarkten is het voor kunstenaars van cruciaal belang om hun creatieve en commerciële vaardigheden te combineren om zoveel mogelijk kunstwerken te verkopen. Als een uitstekende, creatieve en commerciële kunstenaar is het belangrijk om een doordachte aanpak te hanteren bij het deelnemen aan een kunstmarkt. Deze aanpak omvat vijf essentiële punten die het succes van de kunstenaar kunnen vergroten.

 1. Voorbereiding en planning:
 • Onderzoek de kunstmarkt waar je aan wilt deelnemen en identificeer je doelgroep. Kijk naar eerdere kunstmarkten en deelnemende kunstenaars om een idee te krijgen van welk type kunstwerken goed verkopen en wat de trends zijn.
 • Stel een diverse collectie kunstwerken samen die verschillende stijlen, formaten en prijspunten omvat. Dit zal potentiële kopers aantrekken en hen keuzemogelijkheden bieden.
 • Plan je ruimte op de kunstmarkt zorgvuldig. Zorg voor een aantrekkelijke presentatie die de aandacht trekt, met voldoende ruimte om kunstwerken tentoon te stellen en comfortabel te kunnen praten met geïnteresseerde bezoekers.

 1. Marketing en promotie:
 • Maak gebruik van sociale media en online platforms om je kunstwerken en deelname aan de kunstmarkt te promoten. Plaats foto’s en beschrijvingen van je kunstwerken op Instagram, Facebook, Pinterest en andere relevante platforms. Gebruik hashtags en tag de kunstmarkt om je zichtbaarheid te vergroten.
 • Creëer een aantrekkelijke en professionele website of online portfolio waar potentiële kopers meer informatie over jou en je kunstwerken kunnen vinden. Zorg ervoor dat je contactgegevens duidelijk vermeld zijn.
 • Maak gebruik van e-mailmarketing door een nieuwsbrief te verzenden naar je bestaande klantenbestand en geïnteresseerde volgers. Vertel hen over de kunstmarkt, toon voorbeelden van je werk en bied eventuele speciale kortingen of promoties aan.
 1. Interactie en klantenservice:
 • Wees actief en benaderbaar op de kunstmarkt. Begroet bezoekers vriendelijk, toon interesse in hun reacties op je kunstwerken en beantwoord al hun vragen. Dit creëert een positieve interactie en kan potentiële kopers aanmoedigen om een aankoop te doen.
 • Verstrek gedrukte informatie over je kunstwerken, zoals prijzen, afmetingen en materialen. Zorg ervoor dat deze informatie gemakkelijk te lezen en te begrijpen is.
 • Bied een persoonlijke touch door het aanbieden van een visitekaartje of folder met je contactgegevens. Dit stelt geïnteresseerde kopers in staat om later contact met je op te nemen of je kunstwerken te delen met anderen.
 1. Prijsstelling en onderhandeling:
 • Stel redelijke en competitieve prijzen voor je kunstwerken vast, gebaseerd op factoren zoals grootte, materialen, complexiteit en jouw reputatie als kunstenaar. Houd rekening met de marktwaarde en vergelijkbare kunstwerken die op de kunstmarkt worden aangeboden.
 • Wees flexibel en bereid om te onderhandelen over de prijs, vooral als een potentiële koper aarzelt. Dit kan hen aanmoedigen om tot aankoop over te gaan. Bied bijvoorbeeld een korting aan bij aankoop van meerdere kunstwerken of overweeg een betalingsplan voor duurdere stukken. Dit kan potentiële kopers helpen om de aankoopdrempel te verlagen.
 • Wees bereid om de waarde van je kunstwerken toe te lichten aan geïnteresseerde kopers. Leg uit hoe je kunstwerk tot stand is gekomen, welke technieken je hebt gebruikt en welke emoties je ermee wilt overbrengen. Dit kan de waargenomen waarde vergroten.
 1. Opvolging en netwerken:
 • Verzamel contactgegevens van geïnteresseerde bezoekers, zelfs als ze op dat moment geen aankoop doen. Stuur na de kunstmarkt een bedankbriefje of e-mail om je waardering te tonen voor hun interesse. Dit kan leiden tot toekomstige verkoopkansen.
 • Volg regelmatig contact op met potentiële kopers via e-mail, sociale media of een nieuwsbrief. Houd ze op de hoogte van nieuwe kunstwerken, exposities of speciale aanbiedingen. Dit helpt om een duurzame relatie op te bouwen en herhaalaankopen te stimuleren.
 • Neem deel aan andere kunstmarkten, galerie-evenementen of tentoonstellingen om je netwerk uit te breiden en je zichtbaarheid als kunstenaar te vergroten. Dit kan nieuwe verkoopkansen bieden en je bekendheid vergroten.

Door deze aanpak te volgen, kun je jezelf positioneren als een uitstekende, creatieve en commerciële kunstenaar en de kans vergroten om zoveel mogelijk van je eigen kunstwerken te verkopen op een kunstmarkt. Onthoud dat het succesvol verkopen van kunst ook afhangt van je passie, unieke stijl en de emoties die je kunstwerken bij potentiële kopers kunnen oproepen.

mail@edburgwal.nl

Hoi mijn naam is Ed Burgwal. Na mijn studie aan de academie der beeldende kunsten (te Maastricht) ben ik aan het werk gegaan als architectonisch vormgever. Een van mijn eerste werkzaamheden was het opzetten van een afdeling voor bouwkundig ontwerp voor een exclusieve meubelwinkel. Op dit moment werk ik als zelfstandig bouwkundig ontwerper, bouwkundig keurder en docent bouwkunde. Op het vlak van kunst heb ik nooit stilgezeten. Ik heb veel ruimtelijk werk en schilderijen, schetsen en tekeningen gemaakt in de loop van de jaren. Kunst zit in mijn bloed en stroomt door mijn aderen. Om de werkzaamheden zuiver te houden ben ik nooit echt naar buiten getreden op het vlak van de kunst. Daar komt nu verandering in. Mijn wens is om mensen blij te maken.

Translate »