blog

Aquarelleren zoals de impressionisten het deden!

Aquarel is een schildertechniek waarbij waterverf wordt gebruikt om transparante en lichte effecten te creëren. Om te werken als een echte impressionist zijn hier enkele stappen om je op weg te helpen:

Stap 1: Materialen verzamelen

  • Aquarelpapier: Kies voor dik papier van goede kwaliteit, bij voorkeur met een korrelige textuur.
  • Aquarelverf: Gebruik een palet met aquarelverf in de primaire kleuren (rood, geel, blauw) en enkele extra kleuren zoals groen en bruin. Kies voor hoogwaardige verf voor betere resultaten.
  • Kwasten: Zorg voor een assortiment kwasten in verschillende maten, zoals ronde en platte kwasten.
  • Water: Vul een pot met schoon water om je kwasten af te spoelen en om water aan je verf toe te voegen.
  • Palet: Gebruik een mengpalet om je verf te mengen.
  • Doek of tissue: Handig voor het afvegen van overtollig water of verf.

Stap 2: Onderwerp en compositie Kies een onderwerp dat je wilt schilderen, zoals een landschap, bloemen of mensen in een buitenomgeving. Denk na over de compositie en hoe je het onderwerp wilt plaatsen op het papier.

Stap 3: Schetsen Maak lichte potloodschetsen van je onderwerp op het aquarelpapier. Houd de lijnen los en vloeiend, omdat je later voornamelijk met kleur en textuur zult werken.

Stap 4: Kleuren mengen Begin met het mengen van je kleuren op je palet. Impressionisten gebruikten vaak kleurrijke en heldere tinten. Experimenteer met het mengen van de primaire kleuren om een breed scala aan kleuren te creëren.

Stap 5: Nat-in-nat techniek Bevochtig het papier lichtjes met een schone kwast en breng vervolgens waterverf aan op het natte oppervlak. Gebruik grote, vloeiende penseelstreken en laat de kleuren in elkaar overvloeien op het papier. Dit helpt bij het creëren van de typische zachte, onscherpe effecten van impressionistische schilderijen.

Stap 6: Laag voor laag opbouwen Laat elke laag volledig drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Bouw je schilderij op door verschillende lagen toe te voegen, waarbij je steeds meer details en diepte creëert. Dit geeft je werk een levendig en gelaagd effect.

Stap 7: Licht en schaduw Besteed speciale aandacht aan het vastleggen van licht en schaduw in je schilderij. Impressionisten probeerden de veranderende lichteffecten gedurende de dag vast te leggen, dus experimenteer met het gebruik van verschillende tinten en kleurtemperaturen om diepte en dimensie te creëren.

Stap 8: Textuur en penseelstreken Impressionistische schilderijen staan bekend om hun losse en expressieve penseelstreken. Gebruik verschillende penseelstreken en technieken om textuur en beweging in je schilderij te brengen. Experimenteer met snelle, korte streken voor gras of bladeren, en langere, zachtere streken voor water of lucht.

Stap 9: Het belang van observatie Impressionisten waren meesters in het observeren van de natuurlijke wereld om hen heen. Neem de tijd om goed te kijken naar de kleuren, lichten, schaduwen en details in je onderwerp. Probeer deze observaties zo nauwkeurig mogelijk te vertalen naar je schilderij.

Stap 10: Afwerking en details Wanneer je tevreden bent met de algemene compositie en kleuren in je schilderij, kun je verder gaan met het toevoegen van details. Voeg fijnere penseelstreken en accenten toe om bepaalde kenmerken te benadrukken, maar blijf over het algemeen trouw aan de losse en spontane stijl van de impressionisten.

Stap 11: Geniet van het proces Schilderen in de stijl van de impressionisten is een creatieve en expressieve ervaring. Laat je inspireren door de schoonheid van de natuur en experimenteer met verschillende technieken. Wees niet te streng voor jezelf en geniet van het proces van het creëren van je aquarel.

Onthoud dat dit slechts een introductie is tot het schilderen in de stijl van de impressionisten. Het vergt oefening, experimenteren en het ontwikkelen van je eigen artistieke stem om deze techniek volledig onder de knie te krijgen. Veel plezier met schilderen en laat je creativiteit de vrije loop!

Translate »